PINYOL & PUJOL ASSESSORS D´EMPRESES , S.L.

Març 2024

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

LABORAL

NOVES MESURES LABORALS PER A AFRONTAR LES CONSEQÜÈNCIES ECONÒMIQUES I SOCIALS

Reial decret llei 8/2023, de 27 de desembre, pel qual s’adopten mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i al Pròxim Orient, així com per a pal·liar els efectes de la sequera (BOE núm. 310, de 28 de desembre de 2023).

Entrada en vigor: 29 de desembre de 2023 (el títol II i el capítol 1 i 2, l’1 de gener de 2024).

1. Revaloració de les pensions d’acord amb l’IPC

Fins que s’aprovin la LPGE per al 2024, la revaloració de les pensions es regula de manera provisional (article 78 Reial decret llei 8/2023).

La pujada serà del 3,8 % amb caràcter general per a les pensions del sistema de la Seguretat Social i de les classes passives de l’Estat. Les pensions mínimes, no contributives i l’ingrés mínim vital pujaran un 6,9 %, i les de viduïtat amb càrregues familiars, un 14,1 %.

Així mateix, es fixa el límit màxim establert per a la percepció de les pensions públiques del 2024 en 3.175,04 euros mensuals o 44.450,56 euros anuals.

A més, la quantia mínima de les pensions contributives del sistema de la Seguretat Social s’incrementa un 3,8 % el 2024, d’acord amb l’article 58 LGSS; però també segons el tipus de pensió tenint en compte el llindar de la pobresa, d’acord amb el que s’estableix en la disposició addicional 53a de la LGSS i amb els imports que s’especifiquen en l’annex IV.

Per reduir la bretxa que hi ha entre la quantia de les pensions mínimes del Règim Especial de Classes Passives de l’Estat i el llindar de la pobresa calculat per a una llar de dos adults, s’introdueix una nova disposició addicional 21a en el text refós de la Llei de classes passives de l’Estat, a fi d’estendre al Règim Especial de Classes Passives de l’Estat el que es disposa per a les pensions mínimes de la resta dels règims del sistema en la disposició addicional 53a de la LGSS, amb l’import que s’especifica en l’annex V Reial decret llei 8/2023 (article 79 Reial decret llei 8/2023).

D’altra banda, es determina l’import per al 2024 del complement de pensions contributives i de les pensions del Règim de Classes Passives de l’Estat per a la reducció de la bretxa de gènere, que es fixa en 33,20 euros per al 2024, resultat de sumar a aquest percentatge general de revaloració del 3,8 % un percentatge addicional del 5 % (disposició transitòria 1a Reial decret llei 2/2023, de 16 de març).

També s’aplica un tractament semblant a les pensions de l’extingida assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa (SOVI) no concurrents amb altres pensions públiques, així com a les pensions del SOVI concurrents amb pensions de viduïtat d’algun dels règims del sistema de la Seguretat Social, que el 2024 tindran un import anual de 7.399,00 euros i 7.182,00 euros, respectivament.

Les pensions no contributives del sistema de la Seguretat Social d’invalidesa i jubilació tindran un import anual de 7.250,60 euros, que és el resultat d’aplicar sobre l’import extraordinari que es consolida, establert per a aquestes pensions l’any 2023 per l’article 77 Reial decret llei 20/2022,de 27 de desembre, el percentatge corresponent d’acord amb l’article 62 i la disposició addicional 53a LGSS.

Les prestacions d’orfandat causades per violència contra la dona s’incrementen d’acord amb el que es preveu en el seu propi règim jurídic.

Les prestacions familiars no contributives, així com el subsidi de mobilitat i compensació per a despeses de transport es revaloritzaran un 3,8 %, així com les prestacions econòmiques de gran invalidesa del Règim Especial de la Seguretat Social de les Forces Armades, les reconegudes a l’empara de la Llei 3/2005, de 18 de març, per la qual es reconeix una prestació econòmica als ciutadans d’origen espanyol desplaçats a l’estranger durant la minoria d’edat, a conseqüència de la Guerra Civil, i que van desenvolupar gran part de la seva vida fora del territori nacional; i els imports mensuals de les ajudes socials reconegudes a favor de les persones que han contret el virus de la immunodeficiència humana (VIH). També s’inclouen les normes de revaloració de les diverses pensions causades amb motiu de la Guerra Civil, les quanties de les quals no podran ser inferiors al que determini la seva pròpia legislació, i una relació de les pensions públiques que no són revaloritzables.

S’afegeix un apartat 4 a la disposició transitòria 2a LGSS per ajustar la revaloració de les pensions de l’assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa al que es preveu en la disposició addicional 53a LGSS a fi de determinar les quanties de les pensions mínimes del sistema de la Seguretat Social (article 80.2 Reial decret llei 8/2023).

2. Jubilació parcial i contracte de relleu

Es modifica la disposició transitòria 4.6 LGSS: se seguirà aplicant la regulació per a la modalitat de jubilació parcial amb la celebració simultània del contracte de relleu, vigent amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei 27/2011, d’1 d’agost, a les pensions iniciades abans de l’1 de gener del 2025 (fins ara s’incloïen les anteriors a l’1 de gener de 2024), sempre que s’acrediti el compliment dels requisits establerts en aquesta disposició (article 80.3 Reial decret llei 8/2023).

També es modifica el primer paràgraf de la disposició transitòria 4.6 LGSS per ampliar, fins al 31 de desembre de 2025, el període transitori d’aplicació de la regulació de la modalitat de jubilació parcial amb la celebració simultània del contracte de relleu, vigent amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei 27/2011, d’1 d’agost, per a les persones treballadores de les indústries del sector manufacturer.

3. Ingrés mínim vital

Se n’incrementa la quantia en un 6,9%.

Es modifica la disposició addicional 4a i s’afegeix un nou apartat 9 a la disposició addicional 2a de la Llei 19/2021, de 20 de desembre, per habilitar la possibilitat que les comunitats autònomes de règim comú, si volen, puguin assumir la gestió de la prestació no contributiva de l’ingrés mínim vital, de manera que s’equipararan a les comunitats autònomes de règim foral que ja tenien aquesta cessió (article 81 Reial decret llei 8/2023).

4. Cotització de les pràctiques formatives o pràctiques acadèmiques externes

El 2024 i d’acord amb el que s’estipula en la disposició addicional 52a LGSS, s’estableix la cotització en el sistema de Seguretat Social de l’alumnat en pràctiques formatives o en pràctiques acadèmiques externes incloses en programes de formació, incloent-hi les que faci l’alumnat d’ensenyaments artístics superiors, d’ensenyaments artístics professionals i d’ensenyaments esportius del sistema educatiu (nova lletra c de la disposició addicional 52a LGSS, modificada per l’article 80 Reial decret llei 8/2023).

Amb el nou apartat 11 de la disposició addicional 52a LGSS, s’exclouen d’aquesta cotització «les persones que durant la realització de les pràctiques [...] figurin en alta en qualsevol dels règims del sistema de la Seguretat Social per l’acompliment d’una altra activitat, en situació assimilada a la d’alta amb obligació de cotitzar, o durant la qual el període tingui la consideració de cotitzat a l’efecte de prestacions, o quan les persones tinguin la condició de pensionistes de jubilació o d’incapacitat permanent de la Seguretat Social, tant en la modalitat contributiva com en la no contributiva».

A més, la disposició transitòria 10a Reial decret llei 8/2023 regula l’aplicació de la disposició addicional 52a LGSS en matèria de pràctiques formatives, i estableix que:

A les pràctiques formatives de la disposició addicional 52a LGSS, iniciades i no concloses abans del dia 1 de gener de 2024, s’hi aplicarà el règim jurídic previst en aquesta disposició addicional únicament a partir d’aquesta data.

S’estableix un termini excepcional, que acabarà el dia 31 de març de 2024, per a comunicar a la TGSS les altes i les baixes en la Seguretat Social corresponents a l’inici o la finalització de les pràctiques formatives no remunerades a què es refereix la disposició addicional 52a LGSS que tinguin lloc en el període comprès entre l’1 de gener i el 20 de març de 2024.

5. Bonificació dels contractes de durada determinada celebrats per a la substitució de persones treballadores

Entre els contractes que poden ser objecte de bonificació hi ha els de durada determinada celebrats per a la substitució de persones treballadores que gaudeixin de descansos per naixement i cura del menor, per l’exercici corresponsable de la cura del menor o de la menor lactant, per risc durant l’embaràs o per risc durant la lactància natural.

L’últim incís del primer paràgraf de la lletra c) de l’article 11.1 del Reial decret llei 1/2023, de 10 de gener, podria tenir efectes contraris als objectius que busca aquest Reial decret llei 1/2023, atès que, com que exigeix que la persona treballadora amb qui se subscriu el contracte de substitució no hagi prestat serveis els últims sis mesos mitjançant un contracte de durada determinada a la mateixa empresa o entitat, impedeix que s’apliqui la bonificació en un contracte directament vinculat a la conciliació de la vida familiar i laboral. Aquesta excepció de l’article 11.1 c) ha provocat que, si bé es pot bonificar un contracte de durada determinada de substitució d’una persona treballadora que es trobi en situació d’incapacitat temporal per risc durant l’embaràs, un cop finalitzi aquest contracte temporal no se’n pot bonificar un altre de substitució de la mateixa persona treballadora, per exemple, que es trobi gaudint del permís per naixement. Aquesta exclusió podria fomentar la fi d’una relació laboral la norma no pretén: la de la persona substituta.

Per això, es procedeix a modificar aquest últim incís i s’estableix que «no s’aplicarà el que s’estableix en el paràgraf anterior en els supòsits de transformació de contractes que estiguin incentivats d’acord amb aquesta norma. Tampoc s’aplicarà als contractes de durada determinada que se celebrin amb persones desocupades per a la substitució de persones treballadores en els supòsits previstos en l’article 17, així com als successius contractes fixats sense solució de continuïtat, quan la persona substituta i substituïda coincideixin amb les persones del primer contracte de substitució o anterior» (article 85 Reial decret llei 8/2023).

6. Salari mínim interprofessional

Es prorroga el salari mínim interprofessional vigent actualment, de 36 euros/dia o 1.080 euros/mes Reial decret 99/2023, de 14 de febrer), fins que la Mesa de Diàleg Social arribi a un acord per a apujar-lo (article 84 Reial decret llei 8/2023).

7. Mecanisme d’equitat intergeneracional

Es determina la cotització corresponent al MEI, d’acord amb l’article 122.14 de la Llei 31/2022, de 23 de desembre, que es fixa en un 0,70 % –el 0,58 % a càrrec de l’empresa i el 0,12 % a càrrec de la persona treballadora– (disposició transitòria 9a Reial decret llei 8/2023).

8. Personal investigador

Es modifica l’article 27 i s’afegeix un nou apartat 3 a la disposició 7a Reial decret llei 1/2023, en el qual se suprimeix el requisit d’exigir que les persones contractades siguin demandants d’ocupació en situació de desocupació, per a aplicar els incentius per a la contractació de personal investigador, ja que aquest requisit provoca un retard en l’aplicació d’aquests incentius tan importants (articles 85.2 i 3 Reial decret llei 8/2023).

A més, la disposició final 11.2 Reial decret llei 8/2023 estableix la possibilitat de subscriure un conveni especial per a investigadors, a sol·licitud dels interessats, que permetrà ampliar, fins a un màxim de cinc anys, el còmput de cotització dels períodes de formació a què es refereix la disposició addicional 1a Reial decret 1493/2011, de 24 d’octubre. A aquest efecte, també s’entendran inclosos en la situació objecte de regulació els períodes prestats per aquelles persones que, amb el graduat universitari i amb els estudis oficials de doctorat corresponents, abans del 4 de febrer del 2006, hagin participat en programes de formació de naturalesa investigadora, tant a Espanya com a l’estranger.

9. Cotització i acció protectora en el sistema especial per a personal empleat de la llar

La disposició transitòria 8a Reial decret llei 8/2023 determina la suspensió de la disposició transitòria 16.1.a.4 LGSS, relativa a les bases i el tipus de cotització i acció protectora en el sistema especial per a personal empleat de la llar, i estableix que:

«A partir de l’any 2024, les bases de cotització per contingències comunes i professionals es determinaran d’acord amb el que s’estableix en l’article 147 d’aquesta llei, sense que la cotització pugui ser inferior a la base mínima que s’estableixi legalment».

10. Increment automàtic de les bases mínimes de cotització

De manera transitòria, fins que s’aprovi la LPGE per al 2024, la disposició transitòria 9.1 Reial decret llei 8/2023 estableix un increment automàtic de les bases mínimes de cotització dels grups de cotització dels règims que tinguin aquests grups establerts, en el mateix percentatge que augmenti l’SMI, incrementat en una sisena part. Les bases màximes de cada categoria professional i el límit màxim de les bases de cotització es fixaran aplicant el percentatge previst per a la revaloració de pensions al qual se sumarà el que s’estableix en la disposició transitòria 38a LGSS.

11. Prohibició d’acomiadament i nou període de pròrroga de mesures laborals vinculades amb la concessió d’ajudes públiques

La prohibició d’acomiadar per increment de costos energètics o per causes relacionades amb la invasió d’Ucraïna s’allarga fins al 30 de juny de 2024.

També s’adapten al nou període de suport públic les mesures en l’àmbit laboral de suport a les persones treballadores de l’article 173 Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny, de manera que:

Les empreses beneficiàries de les ajudes directes no podran justificar acomiadaments objectius basats en l’augment dels costos energètics (article 83 Reial decret llei 8/2023).

Les empreses que s’acullin a les mesures de reducció de jornada o suspensió de contractes, regulades en l’article 47 ET per causes relacionades amb la invasió d’Ucraïna, i que es beneficiïn del suport públic no podran fer servir aquestes causes per a acomiadar (article 82 Reial decret llei 8/2023).

12. Pròrroga de les mesures aprovades per l’erupció volcànica a la zona del Cumbre Vieja

Es prorroga l’ajornament del pagament de quotes de la Seguretat Social de les persones treballadores autònomes afectades en la seva activitat per l’erupció volcànica (article 75 Reial decret llei 8/2023). També es prorroga, per a les persones que ja percebien l’ajuda, la prestació de cessament d’activitat per als autònoms que es van veure obligats a cessar l’activitat a conseqüència directa de l’erupció volcànica, així com les mesures extraordinàries de la Seguretat Social per als autònoms i l’exempció en el pagament de quotes a la Seguretat Social i conceptes de recaptació conjunta, d’una quantia més gran que la que s’aplica amb caràcter general, en els ERTO (article 76 Reial decret llei 8/2023).

En matèria d’ocupació, es prorroguen fins al 30 de juny de 2024 les mesures per a fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica, i per a la recuperació econòmica i social de l’illa de La Palma, previstes en l’article 178 Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny, pel que fa als ERTO vinculats a la situació de força major temporal en el supòsit d’empreses i persones treballadores de les illes Canàries afectades per l’erupció volcànica registrada a la zona del Cumbre Vieja esmentades (articles 76 i 77 Reial decret llei 8/2023).

PIÑOL & PUJOL ASSESSORS D´EMPRESES,S.L